Anlagd brand på en av Sofia församlingens k-märkta kyrkstugorna i Södermalm.

Natten mellan torsdagen den 25 och fredagen den 26 november brann en av de k-märkta kyrkstugorna i kyrkstugornas trädgård på Sofia församlingen i Södermalm. Det är den stugan som står i hörnet och som församlingens medlemmar brukar använda för samtalsgrupper, enligt kyrkoherden Johanna Öhman i extra nyhetsbrev till medarbetare i kyrkan

.Brandkåren och polisen var på plats

Brandkår och polis var på plats när det hände och kunde släcka branden innan den spred sig till andra hus.

– Jag och församlingens administrative assistent Stefan Palmqvist var uppe vid stugorna under natten och såg förödelsen. Branden har börjat på utsidan, på kortsidan mot trädgården och det har blivit en kraftig brand som spridit sig uppåt. Det ser ut som om ungefär en tredjedel av huset är brandskadat. Det är Stadsholmen som äger huset och de kommer nu att se över vad som kan göras. Det preliminära beskedet är att huset går att rädda, berättar hon.

Branden är troligen anlagd

Enligt vissa källor så har polisen hittat flera brandhärdar och branden är troligen anlagd. kyrkoherden Johanna Öhman har tidigare skrivit i ett nyhetsbrev att församlingen har haft problem med skadegörelse riktad mot kyrkan den senaste tiden. Det har gjorts försök att anlägga brand och fönsterrutor har slängts sönder.

Andra problem

Förra året, 2020, hade man klotter på kyrkan vid flera tillfällen och två bilar brändes upp på kyrkparkeringen.

–  Det är obehagligt och oförståeligt att någon med vilja vill orsaka denna skada. Nu ber vi för att den som har gjort detta åker fast, för allas skull. Med anledning av händelserna har vi utökad bevakning av vaktbolag nattetid. Församlingen har tidigare fått avslag på att övervakningskameror. Till veckan kommer vi att ha möte med Länsstyrelsen och kommer då att ta upp frågan igen. Jag tog också upp denna fråga då jag intervjuades av P4 Stockholm i fredags, menar Johanna Öhman.

– Det är ledsamt när något sådant här händer. Vi är ju så glada över vår vackra och unika kyrkstugemiljö. Men vi får hoppas på att huset snart kan återuppbyggas, tycker hon.

Sofia Kyrka sägs vara en av Sveriges mest majestätiska kyrkor


Sofia Kyrka anses vara en av Sveriges mest majestätiska kyrkor och den hippaste. Den ligger på Vitabergsparken, på parkens norra del, där den tronar berget och utgör en viktig del av Södermalms stadsdelssilhuett. På sommaren omges den av unga människor på picknick, föräldraledighetspromenader och livliga hundgårdar.

Published by Stockholms Nyheter

Empaah Empaah och Empa Empa är mina internet och facebook namn. Också Fana Fanasame och Paah1824.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: