Ann Linde besöker Israel och Palestina

Från den 17 till 19 oktober 2021 besöker utrikesminister Ann Linde Israel och Palestina. I Israel den 18 oktober hade hon överläggningar med Israel utrikesminister Yair Lapid och ett möte med president Isaac Herzog. Ann Linde även besökte Yad Vashem, samt deltog hon i invigningen av en utställning som uppmärksammar 70-årsjubileet av Sveriges diplomatiska närvaro i Israel.

– Dagens besök i Israel är en nystart för våra relationer. Det första svenska utrikesministerbesöket på tio år. I både mötet med president Isaac Herzog och i överläggningarna med utrikesminister Yair Lapid var vi överens om att ytterligare fördjupa relationen mellan Israel och Sverige. Vi talade om den regionala utvecklingen, inklusive hotet från Iran. Sveriges hållning i den israelisk-palestinska konflikten ligger fast och är fast förankrad i folkrätten. Den syftar till att främja en förhandlad tvåstatslösning som innebär att Israel och Palestina kan leva tillsammans i fred. Jag besökte även Förintelsemuseet Yad Vashem. Ett smärtsamt men viktigt besök, skriver Ann Linde på sin Facebook.

Den 19 oktober ska Ann Linde möta Palestinas president Mahmoud Abbas, premiärminister Mohammed Shtayyeh och deras utrikesminister Riyad al-Malki. Dessutom kommer hon även träffa representanter för civilsamhället.

Ann Lindes besök i Israel har öppnat ett nytt positivt kapitel i Sveriges relation till landet. I ca. 6–7 år har inte Sverige utrikesminister varit välkommen i Israel på grund av Margot Wahlström, Sveriges tidigare utrikesministers erkännande av Palestina som ett självständigt land, och det utbrett antisemitismen i Malmö, där många judar har känt sig rädda och fått flytta från staden till Israel. Sedan Ann Linde blev utrikesminister har hon gjort det till ett prioritet att återskapa en bra relation mellan Sverige och Israel. Dessutom har Stefan Löfven har gjort mycket att kämpa mot antisemitismen med exempelvis den nyss anordnade förintelsekonferensen i Malmö. Han har arbetat med Ann Linde för att åstadkomma den nu uppnått bättre relationer mellan båda länder. Med detta besök av Ann Linde i landet är denna nya bättre relationer inlett.

Published by Stockholms Nyheter

Empaah Empaah och Empa Empa är mina internet och facebook namn. Också Fana Fanasame och Paah1824.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: