Sverige får framträdande roll vid USA:s världsomfattande demokratimöte

Den 9–10 december hålls huvuddemokratimötet, Summit for Democracy, ett digitalt möte för demokrati som USA:s President Joe Biden har bjudit in ledare och representanter från ett hundratal länder till att medverka i. Den syftar bland annat till att lägga fram en positiv agenda för demokratin i världen. Sverige deltar med statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde. De kommer att ha en framträdande roll inför och under själva mötet. Förutom att delta i toppmötets session kommer Statsministern Magdalena Andersson att inledningstala vid ett panelmöte om mänskliga rättigheter.

Mötet har redan börjat

Statsminister Magdalena Andersson

Mötet inledes redan den 6 december med flertalet olika sido-evenemang på temat demokrati. Då stod bland annat utrikesminister Ann Linde värd för ett möte med särskilt fokus på HBTQI-personers rättigheter och deras politiska deltagande.

Den 8 december stod statsminister Magdalena Andersson tillsammans med USA, värd för ett särskilt möte om jämställdhet och kvinnors politiska deltagande.

Förutom statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde kommer andra svenska ministrar, och även Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA att delta under mötet. Mötet sänds digitalt och är öppet för allmänheten, med undantag för ett fåtal sessioner.

On the International Day of Democracy, President Biden said: “No democracy is perfect, and no democracy is ever final. Every gain made, every barrier broken, is the result of determined, unceasing work.”

Utrikes Ann Linde

– Sverige välkomnar president Bidens initiativ till ett toppmöte med fokus på demokrati. Vi lever i en tid när världens länder måste samlas och stå upp för gemensamma värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige samarbetar nära med USA för att stärka demokratin såväl i våra egna länder som globalt, säger statsminister Magdalena Andersson.

– Regeringens demokratisatsning är vårt krafttag för att motverka tillbakagången av demokratin. Länder som delar samma värderingar måste hålla samman, och det är viktigt att fler ansluter sig för att möta en av vår tids stora utmaningar, säger utrikesminister Ann Linde.

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA

President Biden kommer att hålla sin öppningsanföranden klockan 8:00 EST torsdagen den 9 december. Man kan följa händelserna på https://www.state.gov/summit-for-democracy

Published by Stockholms Nyheter

Empaah Empaah och Empa Empa är mina internet och facebook namn. Också Fana Fanasame och Paah1824.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: