Fortsatt Uppgång för Socialdemokraterna till 31,1 % -VISAR SIFO VÄLJARBAROMETER DECEMBER 2021

SIFO väljarbarometer för december 2021 visar att det är fortsatt uppgång för Socialdemokraterna till 31,1 procent. C gick dock bak till 7,0 procent. L och MP ligger under riksdagsspärren. En regering med S, MP med stöd av C och V får nu 51 procent. M, L KD med stöd av SD får 47,6 procent.

Socialdemokraterna under Magdalena Andersson fortsätter sin starka uppgång
December visar på en signifikant uppgång för S till 31,1 procent. Det är dock inte ovanlig att en ny partiledare för S medför ökade opinionssiffror. Företrädaren Stefan Löfven fick också ökade siffror under det första halvåret. Även när Håkan Juholt och Mona Sahlin tillträdde ökade partiet. Uppgången för S under Magdalena Andersson är nu 4,5 procentenheter. De nya väljarna kommer från soffan, C, V och M i nu nämnd ordning. Det är en stark kvinnlig övervikt bland de nya S-väljarna. Nu väljer 37,8 procent bland kvinnorna S, men bara 24,8 procent bland männen. Balansen mellan blocken fortsätter att förändras. Det nya rödgröna blocket får nu 51 procent mot M, KD, L och SD som ligger på 47,6 procent. Det innebär att S nu fortsätter att locka över väljare från Ulf Kristerssons sida. Den gamla alliansen samlar nu endast 35 procent jämfört med de rödgröna på 44 procent. Det innebär också att Centern har en avgörande roll för kommande regeringsbildningar.

Moderaterna (20,0%)
Moderaterna är nu enbart nominellt större än SD (0,3%). Både L och KD har som strategi att ta väljare från M så kampen med SD har blivit allt viktigare för M om de skall förbli det största oppositionspartiet. Tappet till S finns också där och trycker ytterligare ner stödet för M. Partiet försvarar dock sitt valresultat och har nu lika många väljare som 2018. Precis som SD kan partiet drabbas av S försök att neutralisera lag- och ordningsfrågan. Deras starka position i ekonomi har mindre betydelse då ekonomin går bra. Partiet behöver därför hitta andra konfliktfrågor.

Sverigedemokraterna (19,7%)
Det skiljer nu bara 0,3 procentenheter mellan SD och M. SD är störst parti bland män på 26,2 procent. Risken för SD är att deras starkaste frågor inte blir lika drivande i debatten nu när S försöker neutralisera både invandringsfrågan och lag- och ordningsfrågan

Vänsterpartiet (9,7%)
Partiet fortsätter klart över sitt valresultat som ju låg på 8 procent. Partiet fortsätter att samla många kvinnor (11,4%) med ett tydligt stöd bland kvinnor under 30 år (21,6%).

Centerpartiet (7,0%)
Den senaste månaden innebar stora effekter för Centerpartiet som tappar 1,1 procentenheter. Genom att välja Magdalena Andersson och samtidigt rösta fram den borgerliga budgeten har man lyckats göra sig ovän med flera olika väljargrupper. Man ligger nu klart under sitt valresultat på 8,6 procent. Man har en stor rörlighet bland väljarna. 40 procent av de väljare man hade i valet 2018 samtidigt som man fått många nya, men i december har nyrekryteringen av väljare kraftigt minskat. Vi ser tydliga övergångar till S totalt sett, men tittar man närmare ser man att det främst är kvinnor som går till S medan män går till borgerliga partier. Centerpartiets positionering kommer förmodligen att vara svår. De måste hela tiden visa på stora framgångar för att blidka Centerns mer borgerliga grupper. Centerväljarna har dock stort förtroende för Magdalena Andersson vilket hjälper Centerledningen i sitt samarbete med S.

Kristdemokraterna (5,1%)
Har främst tappat sina väljare sedan valet till M och det är också där man kan vinna tillbaka flest väljare.

Miljöpartiet (3,2%)
Miljöpartiet får sitt sämsta värde sedan 2002 då man var nere på denna nivå men då kom man ju in vid valet senare under året. Partiet har inte fått någon direkt belöning för att lämna regeringen. Kalkylen att partiet tydligare kan driva sina frågor kan dock komma senare under valåret, samtidigt som man slipper drabbas av svåra beslut som kärnavfall, gruvor och frågor som typ Arlanda. De både språkrören har ett svårt utgångläge eftersom deras personliga förtroende är mycket lågt.

Liberalerna (2,8%)
L ligger fortsatt långt under spärren. Tiden för att hitta frågorna som bär över de 4 procent minskar men många väljarbeslut sker under valrörelsen. Trycket på ledningen från medlemmar ökar dock ju närmare valet vi kommer.

Published by Stockholms Nyheter

Empaah Empaah och Empa Empa är mina internet och facebook namn. Också Fana Fanasame och Paah1824.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: