Kungahuset. Regeringen & Riksdagen: Kungaparet bjöd på representationsmiddag. Statsminister Magdalena Andersson tog emot EU Kommssionens Ordförande Ursula von der Leyen. Talman Andreas Norlén besöker Sydkorea. Kultur för att bryta segregationen. FN:s Stockholm+50. Zelenskys tal till Riksdagen och Reaktionerna. Försvars-och Finansutskotten. JA till Nato, mm.

 • Kungahuset: Kungaparet bjöd in personer från hela Sverige som gjort betydande insatser lokalt, regionalt och nationellt till en representationsmiddag med mera från kungahuset.
 • Statsminister Magdalena Andersson fick besök av EU Kommissionens Ordförande Ursula von der Leyen.
 • Regeringen vill använda kultur för att bryta segregationen: kulturminister Jeanette Gustafsdotter bjöd statliga kulturmyndigheter och institutioner till rundabordssamtal om att arbeta för breddat deltagande i kulturlivet för att göra kultur tillgänglig för alla.
 • FN & Sverige: Stockholm+50 – Miljöminister Annika Strandhäll, förberedelserna och hur konferensen ska påskynda genomförandet av Agenda 2030.
 • Bostadsminister Johan Danielsson, Karolina Skogs utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning har överlämnat sitt betänkande, och Eva Nordström utredning och betänkande om startlån till förstagångsköpare av bostad på bostadsmarknaden.
 • Ukraina: Sverige har visat starkt solidaritet med landet och President Zelensky höll för Sveriges.
 • Nordens Dag arrangerades i Malmö och Stockholm med Seminarier. 
 • Riksdagen: Talmannen Andreas Norlén besöker Sydkorea
 • Finansutskottet: Riksdagen sa Ja till åtgärder till kompensation för höga elpriser.
 • Försvarsutskottet: Försvarets utbyggnad kräver god samexistens med andra samhällsintressen.
 • JA till NATO: DET ÄR DAGS FÖR SVERIGE ATT GÅ MED DÄRFÖR ATT……….
 • Varför kan inte EU och FN konfiskera pengarna som Putin tjänar från försäljningen av gas och olja?
Kungl. Slottet

Kungaparet bjöd in personer från hela Sverige till en representationsmiddag på Kungl. Slottet.

Den 7 april 2022 bjöd Kungaparet in personer från hela Sverige som gjort betydande insatser lokalt, regionalt och nationellt till en kvälls representationsmiddag.

Representationsmiddagar

Kungaparet bjuder kontinuerligt in till representationsmiddagar på Kungl. Slottet cirka en till två gånger per år. Men med anledning av Coronapandemin var kvällens representationsmiddag den första sedan 2019.

De inbjudna är representanter varierande bakgrund: från den diplomatiska kåren, riksdagen, regeringen, myndigheterna, vetenskap, idrott, näringslivet, kulturen till personer som Kungafamiljen mött vid resor.

Inledningsvis till kvällens representationsmiddag samlade gästerna i Vita Havet för att välkomnas av Kungafamiljen. Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet hälsade gästerna välkomna. Bland gästerna fanns som vanligt representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv, kultur samt personer som Kungafamiljen mött vid resor.

STOCKHOLM 20220406 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till en representationsmiddag på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080
STOCKHOLM, SWEDEN – APRIL 6: Crown Princess Victoria of Sweden, Prince Daniel of Sweden on April 6, 2021. First official dinner party at the Royal Palace in Stockholm, Sweden, tonight. 158 guests was invited and the Swedish Royal family as host. Photo by PELLE T NILSSON/Swedish Press Agency

2023 firar Kungen 50 år på tronen.

Kungen firar 50 år på tronen nästa år 2023. Inför jubileet inbjuds alla student inom grafisk formgivning eller design att delta i en tävling att ta fram en symbol för jubileumsåret. Tävlingen är öppen till och med 25 april. Det vinnande bidraget kommer att belönas med 30 000 kr.

Kung Carl XVI Gustaf är född 30 april 1946 på Haga slott i Solna, Stockholms län, och har varit Sveriges kung och statschef sedan 15 september 1973 då han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är son till prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Han är gift sedan 1976 med Silvia Sommerlath, Drottning Silvia. All information om tävlingen finns på http://www.kungahuset.se/jubileum2023.

ViIka Ingår i Det Svenska Kungliga Huset?

I Kungl. Huset ingår Konungen och Drottningen samt de som är så nära tronen och har sådan ställning att de ska tituleras Kunglig Höghet; det vill säga Kronprinsessfamiljen, Prinsparet, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Birgitta. Till Kungl. Familjen räknas, förutom medlemmarna av Kungl. Huset, Kungens övriga barnbarn, Kungens övriga systrar samt Kungens framlidne farbrors hustru.

Tronsföljden

Kungen gav högtidliga audienser

Den 5 april tog Kungen emot fyra nya ambassadörer i högtidliga audienser på Kungl. Slottet varav en var Tysklands ambassadör Christina Beinhoff.

Kungliga slottet, Stockholm. Högtidliga audienser tisdagen den 5 april 2022.

Kungaparet besökte Jämtlands län

Den 8 april besökte Kungen och Drottningen Jämtlands län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.
Hösten 2020 började Kungafamiljen besöka Sveriges län för att möta invånare, myndigheter, företag och organisationer med anledning av pandemin. I och med dagens besök i Jämtlands län har Kungafamiljen besökt Sveriges alla län där pandemin varit den huvudsakliga frågeställningen.

Statsminister Magdalena Andersson fick besök av EU-Kommissionens Ordförande Ursula von der Leyen.

2022-04-07 statsminister Magdalena Andersson emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Stockholm.
Two jolly friends! Statsminister Magdalena Andersson (tv) och EU Kommissionens Ordförande Ursula von der Leyen (th)

Statsministern tog emot EU-kommissionens ordförande

Under torsdagen den 7 april 2022 tog Statsminister Magdalena Andersson emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som kom till Sverige för ett möte med statsministern. På agendan för mötet stod Säkerhetssituationen i Europa, omställning för klimatet med särskilt fokus på den svenska skogsnäringen samt Sveriges återhämtningsplan med anledning av corona pandemin.

I den nationella återhämtningsplanen som ska stötta Sverige efter pandemin läggs särskilt tyngd vid gröna och digitala investeringar för att göra Sverige, och EU, mer motståndskraftigt. Stockholm Exergi får stöd via återhämtningsplanen och är ett av flera svenska företag som sätter Sverige i framkant för klimatomställningen. EU-kommissionens ordförande och statsministern besökte Stockholm Exergis anläggning där man arbetar med avskiljning och lagring av koldioxid.

– Sverige står tillsammans med EU:s medlemsländer enat med Ukraina. Ryssland ska ställas till svars för krigsbrott och Sverige kommer att stötta den internationella brottmålsdomstolen. Invasionen har gjort det än mer tydligt att Europa behöver vara oberoende av rysk olja och gas och snabba på klimatarbetet, både för miljöns skull men också för att stärka vår säkerhet, sade statsminister Magdalena Andersson på presskonferensen efter mötet med von der Leyen.

Ursula von der Leyen presenterade även EU-kommissionens utvärdering av Sveriges nationella återhämtningsplan, i vilken Sverige kommer att ta del av circa 34 miljarder kronor från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument NextGenerationEU.

De höll båda sitt tal på Engelska för pressen.

Speech by the Swedish Prime Minister Magdalena Andersson:

Welcome speech by Prime Minister Magdalena Andersson received President of the European Commission Ursula von der Leyen – Stockholm, 7 April 2022

It is a pleasure to welcome the President of the European Commission, Ursula von der Leyen to Stockholm and to Stockholm Exergi.

At this facility, 99 per cent of the generated district heating comes from renewable or recycled fuels. Exergi is one of many companies that put Sweden in the forefront in the green transition, as well as supported by the Swedish Recovery Plan.

All over Sweden and especially up in the north, we see a new green industrial revolution taking place. The world’s greenest batteries, fossil-free steel and a new green standard for mining.

In the wake follow other companies – often innovative and fast-growing start-ups, creating thousands of new jobs, now and in the future.

With this development we are leading the way in the EU and in the world – proving that green transition goes hand in hand with strong growth and more jobs.


I appreciate our close cooperation with the Commission, not least in the green and digital transitions, and in responding to Russia’s war on Ukraine.

Horrific images from Butja and bombings of children’s hospitals

We’re witnessing an increased Russian brutality in Ukraine and attacks on civilians and civilian infrastructure. Horrific images from Butja and bombings of children’s hospitals and reports of executions of civilians in Mariupol, mark a new dark chapter in European history.

There is a time before and a time after February the 24th. Russia’s invasion of Ukraine is unprovoked, illegal, and indefensible. The responsibility for this war rests solely on President Putin and the Russian leadership.

Our European response has been firm and united. In record time we’ve imposed sanctions against Russia that are more far-reaching and more advanced than almost any observer would have deemed possible. Together with partners we are working to further isolate the Russian leadership.

We also remain committed to supporting Ukraine

We also remain committed to supporting Ukraine with humanitarian, financial and military aid. Sweden has already contributed a total of 10.000 anti-tank weapons to Ukraine and have increased the humanitarian aid to Ukraine with 72 million euro. We are also ready for further use of the European Peace facility.

We act in solidarity with Ukraine, but also in solidarity with our common values: International law. Human rights. Democracy. The European security order.

Russian violations of international law will be investigated

The President and I agree: intentional attacks on the civilian population or civilian objects constitute a war crime. Russian violations of international law will be investigated and those responsible will be brought to justice. Sweden will support the International Criminal Court (ICC) financially and with experts.


The Russian invasion of Ukraine has made it more urgent and necessary to become independent of Russian oil and gas. We should speed up the climate work in order to cut our dependence.

Breaking our dependency on fossil fuels

It is clear that breaking our dependency on fossil fuels is important to fight climate change but also to strengthen our security.

To do this we have to secure our supply of renewable energy. We need to expand wind-power and, not least, recognise the importance of new green solutions based on bioenergy and forestry. In doing this, we create sustainable societies with high growth and more jobs, today and tomorrow.

Responding speech by President Ursula von der Leyen, President of the European Commission, during her visit to Stockholm, Sweden – 7 April 2022.

Ursula von der Leyen talked about the guided tour she was given, how she listened and learned a lot.

Thank you Prime Minister, dear Magdalena,

Thank you very much for the very warm welcome. Indeed, you are so right, we are living through bleak times. Putin’s ruthless war still rages in Ukraine. But our Union stands firmly with the brave people of Ukraine. Be it with unprecedented sanctions against the aggressor; be it with financial support for Ukraine; but also through deliveries of military equipment; and humanitarian support for people in Ukraine; or the fact that the European Union is now catering for 4 million refugees, who had to leave their homes behind. The Ukrainian people deserve our solidarity. That is why I will travel to Kyiv tomorrow. I want to send a very strong message of unwavering support to the Ukrainian people and their brave fight for our common values.

Over a month of Russia´s atrocious war against Ukraine

The atrocious war has now been going on for over a month. Our common European response to Russia’s invasion in Ukraine has been strong; it has been swift, coordinated and very determined. We have adopted, with unprecedented speed, indeed, four sanctions packages, – and the fifth is underway as we are speaking here – coordinated with our partners, the United States, the United Kingdom, Canada. Overall, we have now more than 40 countries that are aligning with our sanctions. And I want to thank you, dear Magdalena, for the ongoing support that we receive from you what the development of sanctions is concerned.

We have to diversify, away from Russia

But indeed, as you said, the crisis has also shed light on the dependencies that we have and we absolutely have to get rid of them. The first one is the dependency on Russian fossil fuels. The European Commission will therefore in short time, mid-May, present a plan to phase out our dependency on Russian gas, oil and coal. So it has three components: We have to diversify, away from Russia, towards reliable partners and suppliers, like for example the United States, Canada or Japan. We have to strengthen our energy efficiency – that is a big topic. There is a lot of room for manoeuvre for increased energy efficiency, and therefore to save energy. And we have to invest massively in renewables. And here, of course, I know that I can count on Sweden’s active role.

Sweden is a renewable energy pioneer

As we all can see here, Sweden is a renewable energy pioneer. Renewables are bound to make up half of your country’s energy mix by the end of the decade. That is amazing. So we have to learn a lot from you in this green transition.
This is why I am particularly grateful for this invitation here to Exergi. It was fascinating for me listen to the guided tour and to understand how this is a perfect circular approach towards district heating, a pilot project of carbon capture and storage. This is the future that we see right now here, with a quantum leap in energy production, and, of course, a huge potential, not only for Sweden but for the whole of the European Union. I think that it is fascinating: energy production that absorbs carbon instead of pushing it into the atmosphere and giving a boost to our plans to reach climate neutrality by 2050. I know that Sweden has a more ambitious goal with 2045. So Exergi has chosen to base its production solely on renewable and recovered energy resources. And I was fascinated to hear that you have the potential to make Stockholm the world’s first climate-positive capital city. It is a fantastic and smart business decision. It is good for the planet. But it is also good as a strategic investment in our security of energy supply.

Build a more robust economy

In general, it is high time for our continent to build a more robust economy. First, because it has been weakened by two years of pandemic – we should not forget that we are just getting out of the pandemic. And also, because a strong, cohesive economy and a competitive industry, with innovative technologies, as we see it here today, are invaluable assets in the turbulent world we live in. This is where NextGenerationEU comes into play.

NextGenerationEU – Recovery Plan

It is, as you know, our Recovery Plan. It is our roadmap for reshaping the continent for decades ahead. We have the European Green Deal as one priority. We have the second priority to digitalise our economies. And of course, the third priority is to increase our resilience. NextGenerationEU is EUR 800 billion that are focused on these priorities. So I am very glad that, today, I can announce that the European Commission has given green light to Sweden’s recovery and resilience plan.

Let me describe a little bit what is in it: It is an excellent plan. 44% of the plan will support our climate and energy priorities, investment in electrification, decarbonisation of the industry, energy efficiency in residential buildings, for example. And with reforms promoting the increased use of biofuels in the transport sector – this is also a very important topic. Then, you dedicate significant resources to our second goal – the digital transition. You are already very good. So from a high level, you increase the digitalisation. You are frontrunner. 20% of this plan’s budget are dedicated to the digitalisation. You will give a boost to maintain your leadership, of course, in this field. And I am very glad to see that more than EUR 460 million will be invested in the roll-out of high-speed broadband throughout the country, and that the plan also includes significant investment in digital skills, smart technology for energy efficiency, and in more efficient and accessible public services.


The Commission’s approval opens the way to the disbursement of EUR 3.3 billion over the next years. And I have now the pleasure to let you know: green light. And the work we have done so far does not end here, but it starts with implementing the plan.
Many thanks.

Regeringen vill använda kultur för att bryta segregationen: kulturminister Jeanette Gustafsdotter bjöd statliga kulturmyndigheter och institutioner till rundabordssamtal

Statliga kulturmyndigheter och institutioner ska arbeta för breddat deltagande i kulturlivet och för att göra kultur tillgänglig för alla.

Onsdagen den 6 april hade Regeringen rundabordssamtal med de statliga kulturmyndigheterna och institutionerna med syftet att stärka breddat deltagande i kulturlivet, och för att kultur ska vara tillgänglig för alla.

En av de tre hörnstenarna i regeringens politik är att bryta segregationen.
Regeringen vill använda Kultur som strategi för att göra detta – bryta segregationen.Därför bjöd kulturministern statliga kulturmyndigheter och institutioner till rundabordssamtal där hon uppmanade dem att arbeta för breddat deltagande i kulturlivet och för att göra kultur tillgänglig för alla.

– Alla människor, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att delta i och bidra till kulturen i samhället. Det är viktigt att det finns en mångfald av röster som representeras i kultursektorn i Sverige idag och i framtiden. Insatser för breddat deltagande och breddad rekrytering i stort är därför en viktig fråga både för branschen och för regeringen, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Kulturinstitutioner och myndigheter inom kulturområdet har stor kunskap och insyn i frågan om breddat deltagande i kulturlivet. Regeringen bjöd därför in företrädare till ett rundabordssamtal för att lyssna och utbyta kunskap.

Deltagarna på rundabordssamtalet var: Centralmuseernas samarbetsråd, Konstnärsnämnden, Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan, Myndigheten för kulturanalys, Riksteatern, Riksantikvarieämbetet, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Statens konstråd, Statens kulturråd, Statens musikverk och Unga Klara.
Insatser måste göras för att bredda deltagande såväl på scenen som i produktionen och bland publiken. Under pandemin förändrades kontaktvägar mellan kulturverksamheter och invånare, vilket bidrog till ytterligare skillnader i kulturdeltagande mellan olika grupper i befolkningen.


Vid samtalet fick kulturinstitutionerna dela med sig av hur de idag arbetar med breddat deltagande i kulturlivet, och vad de ser behöver göras framåt. Något som tydligt lyftes i diskussionen var vikten av ett brett kulturutbud; att en mångfald av röster, berättelser och perspektiv behövs för att kulturen ska nå ut brett. Det talades även om hur kultur kommuniceras, vilka människor som nås av informationen och hur ska den utformas för att vara tillgänglig för alla. Dessutom diskuterades vikten av samarbete med utbildningssektorn och betydelsen av att låta kultur ta plats i skolan.
Som en del i arbetet för breddat deltagande i kulturlivet har regeringen givit Statens kulturråd och Myndigheten för kulturanalys i uppdrag att bredda rekrytering och deltagande i kulturlivet. Regeringen vill på detta sätt öka takten i arbetet att inkludera fler människor från hela samhället för att bryta segregationen.

FN:s Stockholm+50 – Miljöminister Annika Strandhäll i New York. Förberedelserna, och hur konferensen ska påskynda genomförandet av Agenda 2030.

Det internationella FN-mötet Stockholm+50 ska hållas i Stockholm den 2–3 juni 2022. Då blir det exakt femtio år sedan FN:s första miljökonferens, Stockholmskonferensen 1972, ägde rum i Stockholm. Stockholm +50 arrangeras som ett internationellt högnivåmöte med förväntat deltagande från länder, näringsliv, civilsamhället och internationella organisationer.

Snabba på genomförandet av klimat och miljö åtaganden inom Agenda 2030

Målet med FN-möte Stockholm+50 är att det ska bidra till att snabba på genomförandet av åtaganden för klimat och miljö som gjorts inom Agenda 2030 och till att främja en hållbar återhämtning efter pandemin. Ambitionen är att förena det internationella samfundet i mer samarbete och handling.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll som en av de två medvärdarna som ledde det förberedande mötet för Stockholm+50 på FN:s generalförsamling den 28 mars.

“A healthy planet for all – our responsibility, our opportunity”.

Temat för Stockholm+50 är “A healthy planet for all – our responsibility, our opportunity”. Innebörden är att alla har ett gemensamt ansvar för de globala utmaningarna, som klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, men mötet syftar också till att visa på möjligheterna med lösningar som kan bidra till en hållbar framtid.

UNEP rapport ”Making Peace with Nature”,

Att snabba på takten i genomförandet av de globala målen är i fokus för Stockholm+50. FN:s miljöprogram UNEP beskriver i sin rapport ”Making Peace with Nature”, som gavs ut i februari 2021, de tre planetära kriser som världssamfundet måste adressera, nämligen klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar. Alla dessa är skapade av människan.

En av Stockholm+50:S ambitioner

En icke hållbar global produktion och konsumtion av varor bidrar till dessa kriser. En ambition är att Stockholm+50 lyfter frågan om globala värdekedjor, med särskilt fokus på transporter, mode, elektronik och livsmedel.

Den centrala delen i Stockholm+50

Den centrala delen i Stockholm+50 blir de tre ledarskapsdialogerna kring följande teman:

1. Reflektera över behovet av brådskande åtgärder för en välmående planet och välstånd för alla (Reflecting on the urgent need for actions to achieve a healthy planet and prosperity for all)

2. Nå en hållbar och inkluderande återhämtning från Covid19-pandemin (Achieving a sustainable and inclusive recovery from the COVID-19 pandemic)

3. Öka takten i genomförandet av miljödimensionen i hållbar utveckling inom ramen för FN:s årtionde för handling (Accelerating the implementation of the environmental dimension of sustainable development in the context of the Decade of Action and delivery for sustainable development)

Ett förberedande möte i New York den 28 mars på FN:s generalförsamling.

Ett förberedande möte för Stockholm+50 anordnades den 28 mars på FN:s generalförsamling. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Kenyas kabinettsekreterare för miljö, Keriako Tobiko, var medvärdar och ledde det förberedande mötet. De länder som utsetts som medordförande under Stockholm+50 är Kanada och Ecuador, Tyskland och Indonesien, samt Finland och Egypten, och de ledde varsin interaktiv diskussion kring ledarskapsdialogernas teman. Tanken är att dialogerna ska utmynna i rekommendationer som i sin tur blir en central del av resultatet från Stockholm+50. De tre ledarskapsdialogerna var på fokus. Ett fyrtiotal länder och grupper av länder gjorde inlägg, liksom ett tjugotal organisationer från civilsamhället, inklusive flera ungdomsrepresentanter.

Kenyas kabinettsekreterare för miljö, Keriako Tobiko, den andra medvärd som ledde det förberedande mötet för Stockholm+50 på FN:s generalförsamling den 28 mars.

Ytterligare förberedelse – fem regionala online samråd

Som ytterligare förberedelse för Stockholm+50 kommer FN:s miljöprogram (UNEP), med stöd av GO4SDGs, att vara värd för totalt fem regionala samråd med flera intressenter online för att diskutera regionspecifika ämnen, identifiera bästa praxis för att skala upp och skapa konkreta lösningar för att påskynda åtgärder mot miljön. De första samråden kommer att fokusera på Asien och Stillahavsområdet.

Detaljer om alla regionala samråd

De fem online regionala multi-stakeholder konsultationer inför Stockholm+50 är:

1. Asien och Stilla havet – Datum: 4–5 april 2022. Tid: 09:00 – 11:30 (UTC+7, Bangkok) / 05:00 EAT / 04:00 CET / 22:00 EST (dagen innan). Format: Virtuell | Zoom. Språket engelska

2. Latinamerika och Karibien – Datum: 5–6 april 2022. Tid: 09:00 – 11:30 (UTC-5, Panama) / 10:00 EST / 16:00 CET / 17:00 EAT. Format: Virtuell | Zoom. Språk: engelska och spanska – simultanöversättning tillhandahålls

3. Afrika – Datum: 12–13 april 2022 Tid: 13:00-16:00 EAT / 12:00nn CET / 06:00 EST. Språk: engelska och franska – simultanöversättning tillhandahålls

4. Europa – Datum: 27 april 2022. Detaljer ska bekräftas.

5. Västasien – Datum: 11–12 maj 2022. Detaljer ska bekräftas.

Mer om Stockholm+50

Det internationella mötet ”Stockholm+50: en sund planet för allas välstånd – vårt ansvar, vår möjlighet” är en kritisk milstolpe mot förnyad multilateralism och stärkt global solidaritet. Det är en tid för djärv handling och engagemang genom att erkänna och lyfta fram behovet av internationell enhet, ömsesidighet och mångfald. Det här är en tid för alla aktörer att hitta sin unika plats i ett globalt system, i samarbete med andra, för att anamma nya idéer och engagera sig för ett delat ansvar för en bättre framtid på en sund planet med välstånd för alla.

Alla relevanta intressenter inbjuds att bidra till diskussionerna

Alla relevanta intressenter – inklusive organisationer och organ inom FN-systemet, mellanstatliga organisationer, internationella finansiella institutioner och andra intresserade internationella organ och icke-statliga organisationer (d.v.s. organisationer med “intresse inom miljöområdet, civilsamhällets organisationer, ursprungsbefolkningar) ‘ organisationer, akademiska institutioner, det vetenskapliga samfundet, ungdomen, den privata sektorn och filantropiska organisationer”) inbjuds att bidra till diskussionerna om det internationella mötet och deras förberedelser.

Ett öppet forum

Stockholm+50 är ett öppet forum där intresserade parter bjuds in att dela med sig av sina erfarenheter och initiativ för att påskynda åtgärder för en sund planet för allas välstånd, med tonvikt på implementering, sammankoppling och intergeneration. Deltagarna är inbjudna att dela sina åsikter om en hälsosam planet, med fokus på att återställa vårt förhållande till naturen, hållbar och inkluderande återhämtning och påskynda implementeringen. Alla intressenter och deltagare uppmanas att ta fram sina åtaganden och löften om åtgärder och genomförande.

Emellan FN:s klimatmöten COP26 och COP27

Stockholm+50 ligger tidsmässigt mitt emellan FN:s klimatmöten COP26 och COP27, och innan partsmötet inom konventionen för biologisk mångfald, CBD COP15, vilket preliminärt äger rum under hösten. Stockholm+50 blir därmed en viktig språngbräda för accelerera genomförandet av det globala hållbarhetsarbetet. Mötet förväntas också kunna lägga ett större helhetsperspektiv på frågorna än de möten som är knutna till olika miljökonventioner.

Bostadsminister Johan Danielsson, tog emot utredarna Karolina Skogs och Eva Nordströms utredningar

Bostadsminister tog emot betänkande om startlån till förstagångsköpare av bostad

Måndag den 4 april tog bostadsminister Johan Danielsson emot betänkande om startlån till förstagångsköpare av bostad. Han höll en pressträff tillsammans med Utredaren Eva Nordström med anledning av att utredningen “Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden” överlämnade till regeringen sitt betänkande som handlar om om startlån till förstagångsköpare av bostad.
Bostadsminister Johan Danielsson, Eva Nordström utredning och betänkande om startlån till förstagångsköpare av bostad på bostadsmarknaden2022


Bostäder och samhällsplanering

Utredningen om förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden har överlämnat sitt betänkande handlar om regeringens politik om bostäder och samhällsplanering med syftet att få en bostadsmarknad och finansiering av bostäder som fungerar väl. I betänkandet lämnas förslag på ett startlån som ska underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.

Utredaren om en socialt hållbar bostadsförsörjning överlämnade sitt betänkande

Tidigare den i slutet av mars överlämnade utredare Karolina Skog sin utredning om en socialt hållbar bostadsförsörjning till Bostadsminister Johan Danielsson. Bostadsministern tog emot betänkandet “Sänk tröskeln till en god bostad SOU 2022:14”. I betänkandet lämnade hon förslag som ska underlätta för de hushåll som har svårt att hitta en lämplig bostad på marknaden.

Två viktiga delar i den sociala bostadspolitiken

Utredare Karolina Skog hade till uppgift att titta på två viktiga delar i den sociala bostadspolitiken: uppgiftsfördelningen mellan stat och kommun, samt vissa bostadspolitiska verktyg för att hjälpa de hushåll som inte själva hittar en lämplig bostad på marknaden.

– Vi vet att det är många som i dag har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden och att anpassa sin boendesituation efter ändrade livsförhållanden. Det är både ett problem för den enskilda och för samhället i stort. Jag ser därför fram emot att få ta del av betänkandet och återkopplingen vi får när vi nu remitterar förslaget, sa bostadsminister Johan Danielsson.

Sänk tröskeln till en god bostad

Utredningen hade till uppdrag att analysera och överväga åtgärder som dels tydliggör uppgiftsfördelningen inom bostadspolitiken, dels bidrar till att ett antal bostadspolitiska verktyg är effektiva och ändamålsenliga. Det övergripande syftet med utredningen är att skapa förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning. Med detta avses enligt direktivet att utifrån en gemensam problembeskrivning använda bostadspolitiska verktyg på ett sätt som ger hushåll möjlighet att kunna skaffa en bostad som svarar mot deras behov samtidigt som boendesegregationen motverkas och förutsättningarna för jämlika uppväxt- och levnadsvillkor förbättras.

Utredningen har sökt lösningar som kan bidra till en utveckling där fler utifrån egen förmåga klarar att ordna en god bostad. I betänkandet lämnade utredare Karolina Skog, förslag som ska underlätta för de hushåll som har svårt att hitta en lämplig bostad på marknaden.

Nu ska betänkandet gå ut på remiss

I betänkandet, som nu ska gå ut på remiss, lämnas bland annat förslag om:

 • En ny bostadsförsörjningslag som omfattar både statens och kommunernas uppgifter och introducerar ett nytt mål för bostadsförsörjningen. Målet ska vara att skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder
 • Ett obligatorium för kommuner att lämna hyresgarantier till barnfamiljer mot ersättning från staten
 • Att de allmännyttiga bostadsföretagen inte längre ska behöva tillämpa lagen om offentlig upphandling
 • Skärpta krav på hyresvärdar att motivera de krav de ställer på nya hyresgäster
 • att bostadsförmedlingar får tydligare förutsättningar att kunna förmedla bostäder med social hänsyn

Dessa är förslag som är tänkt, ska underlätta på marknaden för de hushåll som har svårt att hitta en lämplig bostad.

Läs mer här: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2022/03/sou-202214/

RIKSDAGEN: TALMANNEN ANDREAS NORLÉN GÖR OFFICIELLT BESÖK I SYDKOREA

Den 10–14 april 2022 besöker talman Andreas Norlén Republiken Korea tillsammans med en delegation av riksdagsledamöter som består av riksdagsledamöterna Björn Petersson (S), Hans Wallmark (M) och Ilona Szatmari Waldau (V).

Björn Petersson (S)
Ilona Szatmari Waldau ( V)
Hans Wallmark (M)

Sydkoreas talman Park Byeong-seug gjörde ett tvådagars officiellt besök i Sverige den 26-30 september 2020 på inbjudan av talman Andreas Norlén. Nu besöker talman Andreas Norlén Sydkoreas talman Park Byeong-seug för att bland annat diskutera bilaterala och internationella parlamentariska frågor samt utbyte inom forskning, innovation och kultur.

Talman Andreas Norlén och Sydkoreas talman Park Byeong-seug när han var här 2020

Talman Andreas Norlén med sin delegation kommer att träffa bland andra Sydkoreas talman Park Byeong-seug, premiärminister Kim Boo-kyum och utrikesminister Chung Eui-yong.

Sydkoreas premiärminister Kim Boo-Kyum
Sydkoreas utrikesminister Chung Eui-yong
Sveriges flaga på DMZ

Ämnen som står på dagordningen är bland annat stärkandet av de redan goda relationerna mellan Sydkorea och Sverige, aktuella internationella frågor som Rysslands aggression mot Ukraina samt demokrati- och jämställdhetsfrågor.

På programmet står även möten med sydkoreanska och svenska företag samt ett seminarium om demokrati med koreanska student vid Korea Foundation for Advanced Studies.

En Svensk officer placerad på gränsen – DMZ

Talman Andreas NorlénDelegationen kommer att besöka också den svenska styrkan vid Neutral Nations Supervisory Commission, NNSC, som har till uppgift att upprätthålla vapenvilan mellan Nord- och Sydkorea genom en svensk och schweizisk närvaro i den demilitariserade zonen DMZ.

Ukraina: Sverige har visat stark solidaritet för landet & President Zelensky höll tal för Sveriges Riksdag.

Torsdagen den 24 mars 2022, drygt en månad efter Ryssland började sin invasion av Ukraina, höll genom videolänk, landets ledare President Volodymyr Zelenskyy, ett tal för en fullsatt Sveriges Riksdag, med hela regeringen underledning av statsminister Magdalena Andersson, och alla riksdagsledamöter med talmannen Andreas Norlén, närvarande.

Statsminister Madgalena Andersson

Reaktioner på President Zelenskyj tal var varierande.  Det blev blandade reaktioner från alla Sveriges politiker, i synnerhet från regeringen. Var och en hade ett perspektiv som de upplevde som rörande. Så här skrev statsminister Madgalena Andersson på sin Facebook-sida:

”Det är ingen slump att både Ukrainas och Sveriges flagga är gul och blå, för vi står för frihet, rättvisa och alla människors lika värde.”

President Zelenskyj höll ett tal i Sveriges riksdag idag. Sverige kommer stå fast i sin linje med stöd till Ukraina och hårda sanktioner mot Ryssland. Behovet av att fortsätta stärka Sverige är också tydligt. För vår frihet och globala fred och rättvisas skull. Jag tar med mig president Zelenskyjs ord till Bryssel där jag nu träffar de andra europeiska ledarna och president Joe Biden av Madgalena Andersson.

Så här skrev Socialdemokraterna

Ukrainias ambassadör och några Riksdagsledamöter bl.a Kenneth G Forslund (S)

“Den 24 mars talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till Sveriges riksdag.”  “Idag talade Ukrainas president Zelenskyj i riksdagen. Regeringens fokus är följande; stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och stärka Sverige.”

EU-minister Hans Dahlgren skrev:

Hans Dahlgren, EU-minister.

“Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade idag till Sveriges riksdag och regering. Talet lämnade ingen oberörd. Trots att kriget pågått en månad är det svårt att greppa de fasor som det ukrainska folket tvingas utstå.

Det är viktigt att vi fortsätter att rikta hårdare sanktioner mot Ryssland och stöttar Ukraina i landets kamp för fred och frihet.

Idag följer jag med statsminister Magdalena Andersson till Bryssel för EU-toppmötet. USA:s president Joe Biden deltar under en del av mötet.  Det blir en viktig markering att vi inom EU tillsammans med USA fortsätter att stå enade med Ukraina.

Utrikesminister Ann Linde skrev:

Ann Linde, Utrikes­minister

“Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som jag har träffat flera gånger, talade idag till Sveriges riksdag och regering via länk. Det var ett oerhört starkt tal och vi kunde alla känna hur presidenten vibrerade av ilska på grund av Rysslands aggression mot det ukrainska folket.

President Zelenskyj är en otroligt stark ledare och en symbol för det ukrainska folkets mod och motståndskraft.

Presidenten tackade Sverige för vårt stöd till Ukraina. Vi bidrar genom historiska exceptionella beslut med över 1 miljard kronor i form av militär materiel från Sverige, och vi stöttar Ukraina med humanitärt bistånd. Den svenska regeringen är också aktiv när det gäller återuppbyggnaden av ett fritt och demokratiskt Ukraina efter kriget. Vi undersöker hur vi kan arbeta med detta.

EU, där vi är pådrivande för utökat stöd och sanktioner mot Ryssland, bidrar också med stora resurser. I veckan beslutades att EU skulle fördubbla budgeten för vapen till Ukraina till 1 miljard euro. EU har också beslutat om fyra massiva sanktionspaket mot den ryska ekonomin, statsledningen och oligarker.” skrev Ann Linde.

Miljöminister Annika Strandhäll skrev på Facebook:

“Annika Strandhäll är här: Sveriges riksdag. … Att lyssna på president Zelenskyj idag i riksdagen, samtidigt när vi vet att Ryssland i samma stund bombar sönder förskolor och skolor, äldreboenden och sjukhus i Ukraina. Det är en fullständigt surrealistisk känsla.

Regeringens främsta prioriteringar i denna stund är att stötta Ukraina, stärka Sverige och sanktioner mot Ryssland. Idag fattas beslut om ett nytt militärt stödpaket med bland annat ytterligare 5000 pansarskott och minröjningsutrustning.

Attacken mot Ukraina innebär en akut humanitär katastrof. Sverige är världens näst största biståndsgivare till Ukraina och vår solidaritet med det ukrainska folket är stor. Det finns ett starkt engagemang i den svenska befolkningen och det ska vi känna stolthet över. Detta engagemang är också något den svenska regeringen delar.”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth

Tomas Eneroth, Infrastrukturminister

Sverige står enade med Ukraina! En månad in i Rysslands olagliga, orättfärdiga och omänskliga krig i Ukraina, talade president Volodymyr Zelenskyj till Sveriges riksdag idag.  Det var ett ödesmättat tal där Ukrainas president underströk hur Rysslands krig mot Ukraina är en attack mot alla oss som tror på demokrati och frihet.  Presidenten tackade även den svenska regeringen för det historiska beslutet att tidigt stödja Ukraina med vapen. Igår kunde en enig riksdag dessutom besluta att skicka ytterligare 5 000 pansarskott till Ukraina. Men vi stannar inte där. Sverige ska fortsätta att stödja Ukraina, rikta hårda sanktioner emot Ryssland samtidigt som vi stärker Sverige. Sverige står i solidaritet med Ukraina och alla dess folk!

Johan Danielsson, Bostads­minister
Anna-Caren Sätherberg, Landsbygdsminister

Bostadsminister Johan Danielsson skrev:

Gripande tal av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i riksdagen idag. Vi fortsätter arbetet med sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina samtidigt som vi stärker Sverige skrev Johan Danielsson

Landsbygdsminister & Jordbruksminister Anna-Caren Sätherberg skrev: ·

Idag höll President Zelenskyj ett mycket starkt tal i Sveriges riksdag. Ett tal där presidenten lyfte vikten av kampen för frihet, rättvisa och alla människors lika värde. Ett tal som bekräftar vikten av att vi fortsätter stödja Ukraina och vårt arbete med att stärka Sverige. 

Zelenskyj tackade Sverige för vårt stöd till Ukraina. Ett militärt stöd i form av materiel för 1 miljard kronor samt humanitärt bistånd.

”Sverige var ett av de allra första länder som bidrog med stöd till Ukraina. Ert stöd är helhjärtat, det är baserat på värderingar och kärleken till frihet och det bygger på symboler kring det blåa och det gula”

Zelenskyj tal påminde oss om att vi står enade när det pågår ett krig i Europa. Det var en riksdag som kände vrede när vi får ta del av angreppen mot Ukrainas folk. Samtidigt fylls vi också av beundran för alla ukrainare som sluter upp till ursinnigt försvar av sin demokrati och sin frihet.”

Morgan Johansson lanserade kampanjen mot rysk propaganda

“Det sägs ofta att det första offret i ett krig är sanningen. Det gäller också i det här fallet, med Rysslands krig mot Ukraina som nu pågått i en månad. …. Idag hade jag och Henrik Landerholm, GD för Myndigheten för Psykologiskt Försvar en pressträff, där vi berättade att vi i den kommande vårändringsbudgeten anslår 10 miljoner kronor för att genomföra en bred informationskampanj för att stärka allmänhetens förmåga att stå emot desinformation, poängtera vikten av att vara källkritisk och öka medvetenheten om påverkansoperationer. Kampanjen ska genomföras under våren.”

Matilda Ernkrans, Biståndsminister på Aftonbladets TV

Biståndsminister Matilda Ernkrans skrev:

“Sverige fortsätter att stötta Ukraina. Det är nu 1 månad sedan Rysslands invasion. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har lett till att fler människor i världen nu lever i en konflikt, i nöd och är tvingade att fly.

Jag är stolt att Sverige står på Ukrainas sida och att vi står bakom och driver på sanktioner mot Ryssland. Jag är stolt att Sverige kan stötta Ukraina med ett stort humanitärt bistånd men också utvecklingsbistånd. Att vi tagit ett historiskt beslut att också stödja med vapen. Ett svårt beslut men viktigt att kunna göra då Ukraina har rätt att försvara sin territoriella integritet men också för att Rysslands agerande hotar hela den europeiska säkerhetsordningen.

Det är en styrka att Sverige också i detta kan stärka Sverige genom vårt försvar, men också stärka vår egen välfärd, när vi nu tar emot fler flyktingar och samtidigt kan se till att en miljon av pensionärerna som har för låg pension ska få en höjning med närmare 750 kronor/ månaden. 6.5 miljoner människor är på flykt inom Ukraina och över 3 miljoner människor har flytt från landet.

Inne i Ukraina blir Ryssland bombningar fler och alltmer urskillningslösa, civilbefolkningen lider svårt. Flera städer är omringade och människor är fast utan tillgång till vatten, mat och mediciner. Men Ukraina gör ett heroiskt motstånd.

Jeanette Gustafsdotter, Kulturminister

Om detta talade Ukrainas president direkt till svenska folket om idag. Han tackade för Sveriges stöd som funnits innan kriget, som utökats under kriget och som han hoppas finns där när freden kommer och det vackra Ukraina ska byggas upp igen. Det var ett gripande men hjältemodigt ledarskap som vi fick möta.

Rysslands ledning är ensamt ansvariga för kriget.  Jag är stolt över att vi är Sverige. Att vi kan stå på Ukrainas sida, på Sveriges sida och ta vårt ansvar i världen som ett av få länder i världen som ger 1 % av BNI till bistånd. Det gör skillnad i Ukraina och dess grannländer, men också i andra delar av världen som Syrien, Afghanistan och Jemen. Det är Sverige! 🌹”

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter skrev:

Idag talade Ukrainas president Volodymyr Zelensky till den svenska riksdagen. I sitt tal lyfte han den enorma förödelsen som invasionen orsakat – tusentals döda, förstörda bostäder, sjukhus och skolor. Men han lyfte också vikten av Sveriges stöd, och önskan om att Ukraina ska få bli en del av den demokratiska gemenskapen i Europa. Och att en dag, när kriget är över, få bygga upp sitt land igen. Våra färger är gula och blå. Sverige kommer fortsätta stå vid Ukrainas sida.

Hanna Stymne Bratt skrev:

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk besökte Stockholms regionfullmäktige.

Två dagar tidigare, den 22 mars 2022, innan president Volodymyr Zelenskyjs videotal, skrev Hanna Stymne Bratt från Stockholms Landsting, Stockholms län på Facebook·

– När Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk besöker regionfullmäktige är vi alla eniga över alla partigränser om att stötta Ukraina och fördöma Rysslands olagliga och krig och invasion av Ukraina. — på Landstingssalen Stockholm.

Sveriges riksdag sa JA till åtgärder för att stärka det militära försvaret och till kompensation för höga elpriser

Den 5 april 2022 sa Riksdagens Finansutskottet JA till åtgärder för att stärka det militära försvaret och till kompensation för höga elpriser. I mars 2022 lämnade regeringen förslag om åtgärder för att stärka Sveriges militära försvar och till kompensation för höga elpriser. Dvs. förslag om att kompensera hushållen för höga elpriser. Torsdagen den 7 april blev arbetet klar och Riksdagens Kammaren biföll utskottets förslag. Alltså, Kammaren biföll Finansutskottets betänkande 2021/22:FiU47 – Extra ändringsbudget för 2022 – åtgärder för att stärka rikets militära försvar och kompensation till hushållen för höga elpriser .

Åtgärder för att stärka försvaret

De åtgärder som regeringen föreslår för att stärka det militära försvaret innebär ökade anslag till utgiftsområdet Försvar och samhällets krisberedskap. Inom utgiftsområdet går mer pengar till förbandsverksamhet och beredskap, anskaffning av materiel och anläggningar samt till Försvarets radioanstalt, FRA. Anvisade medel i statens budget för 2022 ökar med knappt 2 miljarder kronor. Dessutom föreslår regeringen att riksdagen ska ge regeringen rätt att ingå ekonomiska åtaganden som medför behov av framtida anslag för ytterligare 21,9 miljarder kronor. Det innebär att utrymmet för att göra nya beställningar inom exempelvis materiel och anläggningar ökar. Regeringen föreslår också att investeringsplanen för anskaffning av försvarsmateriel för 2022–2033 som riksdagen har godkänt ska revideras.

Kompensation för elpriser

Enligt regeringen bör kompensationen för höga elpriser gälla hushåll med hög elförbrukning i södra och mellersta Sverige (elprisområdena 3 och 4). Stödet innebär att hushåll som haft en elförbrukning om 400 kWh eller högre i mars 2022 ges ersättning utifrån en trappa, med lägst 100 kronor och högst 1 000 kronor. Förslaget innebär att anvisade medel till utgiftsområdet Energi i statens budget ökar med 920 miljoner kronor.Stödet innebär att hushåll som haft en elförbrukning om 400 kWh eller högre i mars 2022 ges ersättning utifrån en trappa, med lägst 100 kronor och högst 1 000 kronor. Anvisade medel till utgiftsområdet Energi i statens budget ökar med 920 miljoner kronor.

Utskottets förslag till beslut

Innan riksdagen fattar beslut i en fråga behandlas den först av ett utskott. Utskottet lämnar sedan sitt förslag till beslut utifrån vad majoriteten av ledamöterna i utskottet tycker. De som inte håller med lämnar sina invändningar i form av reservationer. Oftast beslutar som utskotten föreslår.

I detta fallet föreslog Finansutskottet att riksdagen skulle säga JA till regeringens förslag. Samtidigt föreslog Utskottet fyra tillkännagivanden till regeringen, bland annat om sänkta priser på bensin och diesel. Regeringens förslag och den extra ändringsbudgeten är en följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och de ökade energipriserna, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Finansutskottets fyra uppmaningar till regeringen

Finansutskottet föreslår också att riksdagen ska rikta fyra uppmaningar, tillkännagivanden till regeringen. Utskottet vill att regeringen ska:

i. återkomma med förslag som innebär att energiskatten på bensin och diesel sänks till EU:s miniminivå under fem månader

ii. begära undantag från den EU-lagstiftning som krävs för att helt kunna ta bort energiskatten på bensin och diesel under tre månader

iii. återkomma med förslag på hur nivåerna för inblandning av biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten, tillfälligt kan justeras för att sänka drivmedelspriserna under 2022

iv. utreda hur ett system skulle kunna utformas för att överföra risken för prischocker på bränsle vid kris från hushåll och företag till staten.

Invändningar i reservationer

Vissa partier invänder mot utskottets förslag till tillkännagivanden i reservationer. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet vill inte att riksdagen ska rikta ett tillkännagivande om utredning av prischocker. Centerpartiet och Miljöpartiet vill inte ha något tillkännagivande om tillfällig justering av reduktionsplikten. Miljöpartiet vill heller inte att något tillkännagivande görs om att sänka respektive ta bort skatten på bensin och diesel. behandlas

Debatterades och beslutades

Den planerad debatten och beslut ägde rum torsdagen den 7 april och Riksdagens Kammaren biföll utskottets förslag. Alltså, Kammaren biföll Finansutskottets betänkande 2021/22:FiU47 – Extra ändringsbudget för 2022 – Åtgärder för att stärka rikets militära försvar och kompensation till hushållen för höga elpriser. Med detta är kompensationen för höga elpriser ett faktum för hushåll med hög elförbrukning i södra och mellersta Sverige (elprisområdena 3 och 4).

Energi i statens budget ökar med 920 miljoner kronor.

Stödet innebär att hushåll som haft en elförbrukning om 400 kWh eller högre i mars 2022 ges ersättning utifrån en trappa, med lägst 100 kronor och högst 1 000 kronor. Anvisade medel till utgiftsområdet Energi i statens budget ökar med 920 miljoner kronor.

Försvarets utbyggnad kräver god samexistens med andra samhällsintressen och Pliktrådet bör garanteras oberoende från Försvarsmakten

Den 31 mars 2022 beslutade Sveriges riksdag i FöU9 att Försvarets utbyggnad kräver god samexistens med andra samhällsintressen. Det nya säkerhetsläget med Rysslands invasion av Ukraina har gett behov av en kraftig tillväxt inom Försvarsmakten, vilket kan komma att påverka andra delar av samhället. Det kan exempelvis handla om att försvarets övningar kan vara bullriga och miljöpåverkande, vilket kan stå i konflikt till möjligheten att bygga bostäder eller bedriva turistverksamhet.

För att liknande situationer inte ska bli en bromsfaktor i utbyggnaden av försvaret riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att vidta fler åtgärder för en god samexistens mellan försvarets intressen och övriga samhällsintressen. Regeringen bör också ge Försvarsmakten i uppdrag att återkomma med ett underlag för hur övningsverksamheten kan organiseras utan att utgöra ett hinder för byggandet av havsbaserad vindkraft på lång sikt.

Pliktrådet bör garanteras oberoende från Försvarsmakten.

Också, i FöU8, anser Sveriges riksdag att Pliktrådet bör garanteras oberoende från Försvarsmakten. Med detta menar Riksdagen att Pliktrådet behöver garanteras oberoende från Försvarsmakten för att kunna göra sin uppgift att representera Sveriges totalförsvarspliktiga, deras intressen och åsikter.

I dag är Pliktrådet en del av Försvarsmakten, och ett sådant beroendeförhållande hindrar enligt riksdagen rådet från att bedriva en självständig verksamhet. Därför riktade riksdagen ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen att vidta de åtgärder som krävs för att garantera Pliktrådets oberoende från Försvarsmakten.

Published by Stockholms Nyheter

Empaah Empaah och Empa Empa är mina internet och facebook namn. Också Fana Fanasame och Paah1824.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: